Luennoitsijalista

Jenni Hamara, Pakolaisapu

Olen koulutukseltani Helsingin yliopistosta valmistunut sosiaaliantropologi. Työskentelen Suomen Pakolaisavussa tiedottajana. Olen päässyt työssäni tutustumaan pakolaisasutusalueisiin ja pakolaisleireihin Ugandassa sekä Thaimaan ja Myanmarin rajalla. Aiemmin koordinoin pakolaistaustaisten kouluvierailijoiden luentoja ja sain kuulla heidän elämäntarinoitaan. Olen kokenut sen etuoikeutena. Jokaisella pakolaisella on takanaan yksilöllinen menneisyys ja he ovat selvinneet uskomattomista tilanteista. Kaiken jälkeen he ovat rakentaneet elämänsä alusta pakolaisleirillä tai Suomessa.
Pakolaisapu vähentää köyhyyttä kouluttamalla aikuisia pitkittyneissä pakolaistilanteissa. Tällä hetkellä toimintaa on Ugandassa, Liberiassa, Sierra Leonessa ja Myanmarissa. Tiedottajan työlläni yritän saada median ja ihmisten huomiota unohdetuille pakolaiskriiseille ja koulutuksen merkitykselle konfliktin jälkeisten yhteiskuntien ja pakolaisten elämän uudelleen rakentamisessa.


Mohamed Sanoussi, Pakolaisapu

Olen kotoisin Togosta. Tein kotimaassani nuorisotyötä ja toimin poliittisessa oppositiossa, minkä seurauksena jouduin vankilaan ja myöhemmin pakenemaan. Saavuin Suomeen turvapaikanhakijana keväällä 2010. Sen jälkeen olen työskennellyt postissa ja siivoojana sekä Suomen Pakolaisavussa alaikäisten turvapaikanhakijoiden vertaistukiohjaajana, kouluvierailijana ja vapaaehtoisena. Opiskelen nyt suomen kieltä ja vierailen kouluissa kertomassa tarinaani nuorille. Saan siitä voimaa. Tuntuu, että olen Suomessa tätä tarkoitusta varten. Se on tärkeää, sillä olen joutunut jättämään taakseni kaiken.



Tapio Halla



Hannele Rauha

Työskentelen terveydenhoitajana Vantaan pakolaistoimistossa, nyk. maahanmuuttajapalvelut. Minulla on kokemusta neuvola-, koulu-, aikuis- ja kehitysvammatyöstä. Vuodesta 1990 lähtien olen erikoistunut maahanmuuttajiin. Olen työskennellyt muun muassa vastaanottokeskuksessa ja pakolaistoimistossa, joissa olen tutustunut lukemattomiin kulttuureihin. Olen suorittanut myös psykoterapiaan valmentavat opinnot.

Vapaa-ajallani tykkään lukea, matkustaa ja käydä kansalaisopiston kursseilla. Olen myös Suomen terveydenhoitajaliiton ammattiyhdistystoiminnassa mukana lähinnä lehden toimituskunnassa ja kirjoitan etenkin maahanmuuttajiin liittyvää aineistoa.




Eeva Reissell



Marko Juntunen

Olen sosiaaliantropologi sekä Lähi-idän tutkija Tampereen yliopistosta.
Tutkimuksellinen mielenkiintoni on läpi tutkijanurani kohdistunut transnationaalisiin yhteisöihin, liikkuvuuteen, kansainvälisiin rajoihin, rajojen hallintaan sekä globalisaation sosiaalisiin kulttuurisiin ja poliittisiin seurauksiin. Tutkija- ja opetusurani varrella olen perehtynyt syvällisesti paperittomaan siirtolaisuuteen Marokossa, irakilaispakolaisuuteen, eurooppalaisten muslimiyhteisöjen rakentumiseen, sekä keskusteluihin, jotka koskettavat etenkin islamin järjestäytymistä läntisissä monikulttuurisissa konteksteissa.



Sanna Rummakko, Pakolaisneuvonnan tiedottaja. 


Opiskelin yhteiskuntatieteen maisteriksi Tampereen yliopistossa pääaineena tiedotusoppi ja olen työskennellyt Pakolaisneuvonnassa vuodesta 2007. Kansalaisjärjestöissä olen ollut erilaisissa viestintätehtävissä jo 15 vuotta. Vuosina 2012-14 olin kolme vuotta toimivapaalla ja työskentelin projektipäällikkönä Suomen somaliliiton kehittämishankkeessa, etupäässä suomensomalialaisten yhdistysten parissa. Pakolaisneuvonnan työssä pidän tärkeänä sitä, että järjestö on osaltaan turvaamassa oikeusvaltion periaatteiden toteutumista Suomessa ja turvapaikanhakijoiden tapaukset käsitellään oikeudenmukaisesti Suomessa. Haluan myös edistää sitä, että pakolaisista ja turvapaikanhakijoista saadaan oikeaa tietoa julkiseen keskusteluun ja erilaisten ammattilaisten tietoon. Lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset ovat tässä suhteessa tärkeä ryhmä.